Grappa  to napój alkoholowy który jest destylatem przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina.Trunek ten jest przezroczysty (z wyjątkiem grapp starzonych), posiada charakterystyczny smak oraz intensywny zapach. Minimalną zawartość alkoholu określa się  wg norm europejskich na 37,5%. Na smak grappy  znamienny w...

Grappa  to napój alkoholowy który jest destylatem przefermentowanych wytłoków i pestek winogron, odpadów z procesu produkcji wina.Trunek ten jest przezroczysty (z wyjątkiem grapp starzonych), posiada charakterystyczny smak oraz intensywny zapach. Minimalną zawartość alkoholu określa się  wg norm europejskich na 37,5%. Na smak grappy  znamienny wpływ ma jakość surowca wykorzystanego do jej produkcji. Wytwarza się m.in. grappy jednoodmianowe (grappa di monovitigno - z jednego szczepu winogron) oraz starzone w beczkach  dzięki czemu nabierają złotego koloru. Ojczyzną grappy są północne Włochy. Destylat z wytłoków produkuje się pod nazwą grappa również w Kalifornii. We Francji odpowiednik grappy nosi nazwę marc, Portugalii – bagaceira, a w Hiszpanii występuje ona jako aguardiente, przy czym termin aguardiente ma tam znacznie szersze znaczenie.Grappę najczęściej spożywa się bez dodatków.

Więcej

Grappa  Brak produktów w tej kategorii.

Zadzwoń: 

+48 606 446 618

ul. Mickiewicza 25, 46-200 Kluczbork

Specjalne oferty

Promocje na Twój mail