Armaniak to winiak destylowany z białych winogron pochodzących z regionu Armaniak. Główna różnica pomiędzy koniakiem a armaniakiem, poza pochodzeniem, to fakt, że armaniak poddawany jest pojedynczej destylacji podczas gdy koniak powstaje w wyniku destylacji podwójnej. Armaniak jest starszy od koniaku o około 150 lat.Produkuje się go  w regionie ...

Armaniak to winiak destylowany z białych winogron pochodzących z regionu Armaniak. Główna różnica pomiędzy koniakiem a armaniakiem, poza pochodzeniem, to fakt, że armaniak poddawany jest pojedynczej destylacji podczas gdy koniak powstaje w wyniku destylacji podwójnej. Armaniak jest starszy od koniaku o około 150 lat.Produkuje się go  w regionie Armagnac w Gaskonii, w obrębie apelacji (Armagnac Appellation Controlee). Główne szczepy wykorzystywane do jego produkcji to Folle Blanche, Ugni Blanc, Colombard i Bacco. Różne odmiany winogron wpływają nie tylko na aromat ale także na teksturę i lekkość tego wyszukanego trunku.

Najmłodszy trafiający na rynek armaniak musi mieć za sobą, co najmniej dwa lata starzenia w beczkach (jest to wiek najmłodszego składnika kupażu) i jest oznaczany na etykiecie trzema gwiazdkami lub symbolem VS.

Symbol VSOP oznacza kupaż, w którym najmłodszy składnik ma, co najmniej 5 lat starzenia.

Symbol XO – najmłodszy składnik ma co najmniej 6 lat starzenia.

 Symbol Hors d’Âge – najmłodszy składnik ma co najmniej 10 lat starzenia.

Więcej

Armagnac  Jest 2 produktów.

Armaniak Armagnac de Montal Special Reserve 40% 0,7L Karton

zł 150.00

Armagnac Les Vignerons 40% 0,7L Karton

zł 105.00
Pokazuje 1 - 2 z 2 elementów

Zadzwoń: 

+48 606 446 618

ul. Mickiewicza 25, 46-200 Kluczbork

Specjalne oferty

Promocje na Twój mail